Vi er Bichon Frise`

Oversigt

 

Uddrag fra den amerikanske standard med kommentarer

 

 Den amerikanske Bichon Frisé klub (BFCA) har tilpasset sin standard, således at den  nu foreligger i den udformning, som den amerikanske Kennelklub (AKC) ønsker det.  Med denne omskrivning har klubben også taget fat på problemet med at fastlægge  racens proportioner, som hidtil har været et spørgsmål om personlig fortolkning af  udtryk som: "en anelse", "moderat" eller "lettere". Resultatet af dette arbejde giver både  dommere og opdrætter et ideal billede, som enhver Bichon kan sammenlignes med. Det er nu ikke længere et spørgsmål om "hvad jeg synes om"; men hvad der er korrekt!  HØJDE/LÆNGDE FORHOLDET. Et af de meget vigtige punkter i den nye standard ligger  i en definition af det uhyre vigtige forhold mellem "højde ved skulder" og "kropslængde.  

Tidligere blev dette forhold beskrevet som at kroppen (forbryst til sædeben) er en anelse  længere end hundens højde. Det er selvsagt, at et udtryk som "en anelse længere" var  åben for et utal af forskellige fortolkninger. Disse forskellige fortolkninger har da også medført,  at vi har set både langbenede Bichoner med korte kroppe og kortbenede med lange kroppe  som har vundet på udstillinger. Temmelig latterligt, men alligevel forståeligt med den upræcise  formulering i den gamle standard. For at gøre det helt klart, så er de proportioner, som den nye  standard specificerer ikke noget nyt. De er baseret på de krav, som den opringelige franske  standard fra 1933 nævner, dvs. at den nye standard (BFCA) faktisk betyder, at den oprindelige  standards ord fastholdes.   Den oprindelige franske standard siger at kroppen (forbryst til sædeben) skal være 22,5%  længere end hundens højde ved skulderen. BFCA har afrundet dette tal til 25% (eller 1/4 -hvilket  er lettere at regne med) længere end høj. (Man vil naturligvis ikke have en krop som er mere  end 1/4 længere end højden). Disse definitive proportioner burde kunne afhjælpe den forvirring  som de opdrættere og dommere har haft, hvis hovedformål har været at fjerne Bichonen så langt  som muligt fra "at se ud som Pudel". Hvad de fejlagtigt har troet er: "Hvis en Pudel er kort  (samme mål fra bryst til sædeben som fra gulv til skulder) - ja så skal en Bichon være lav og lang!  Men intet kunne være mere forkert! En Bichon er ikke så kort i kroppen som en Pudel, men den  er kun 1/4 længere end høj. Pudlen er kvadratisk - Bichonen en anelse retangulær.   Der er et proportionelt forhold som den nye standard ikke tager højde for, og det er længden  fra skulderkammen til haleansætningen (af mange kaldet ryglængden). Er højde-længde  forholdet korrekt, er afstanden fra skulderkam til haleansætning af mindre betydning.  Dog vil denne afstand naturligt være en anelse mindre end skulderhøjden.  På billedet ses det ideale størrelsesforhold.

billede 1

HVOR MEGET "BEN"?

En anden betydningsfuld oplysning, som den nye standard giver er forholdet mellem kropsdybde og benlængde. I profil skal halvdelen af afstanden fra skulder til gulv være krop, den resterende halvdel skal være ben (se billedet).

billede 2

Sagt med andre ord; ser man på en hund på 28 cm, skal afstanden fra brystets laveste punkt (som skal møde albuen) til gulvet være 14 cm.

 

PROPORTIONERNES GYLDIGHED

Standarden giver læseren en række størrelseforhold som skaber den korrekte silhouet, se næste billede.

billede 3

A-B:Kropslængde (forbryst til Sædeben) kun 1/4 længere end C-D: Højde (skulder til gulv); C-F: Kropsdybde (skulder til laveste punkt på brystet) 1/2 af C-D (skulder til gulv); F-D: Benlængde (albue til gulv) 1/2 af C-D; C-E: hals (fra slut af skalle til skulder) 1/3 af A-B (kropslængde-forbryst til sædeben). Hoved: G-H: 3/8 snude til H-I: 5/8 skalle.

 

Men husk på, at disse forhold er gældende for enhver Bichon uanset højden. En Bichon Frisé på 25 cm skal kunne opfylde de samme længde/højde krav som den på 28 cm - dvs. fra gulv til laveste punkt af brystet skal den måle 12,5 cm. Når opdrætter og dommer forstår disse proportioner korrekt, vil man sammen kunne arbejde på at "udrydde" de ukorrekte kortbenede/lang kroppede Bichoner en gang for alle.

 

DYGTIG MEN SVIGEFULD KLIPNING

 

Det er helt klart, at en dygtig hundeklipper/udstiller vil gøre alt for at hunden fremstår så tæt som muligt på de korrekte proportioner. Og det er her op til dommerne at kunne skelne mellem hvad der er lavet med en saks og hvad der er fra naturens hånd.

Prøv at se på billedet.

billede 4

Hunden her ser ud til at have de korrekte proportioner (fuld optrukne streger); men rent faktisk er det samme hund som på billedet herunder.

billede 5

Bemærk mangel på pels på underlinien, "opfyldning" på bagsiden af forbenene og foran bagbenene. Bemærk også den overdrevne bue på halsen, som begynder før skallen og som fortsætter forbi skulderkammen. Ingen hund overhovedet har skulderkammen placeret halvvejs ude af ryggen!

 

HUSK, AT STANDARDEN FORESKRIVER EN TRIMNING SOM FØLGER HUNDENS KROP!

 

Tekst og billeder på denne side er gengivet med tilladelse fra Kennel Skovfryd

E